Timo en Damien

Strijden op het hoogste niveau in Europa, dat was de zaterdag 11 maart uitdaging van Timo Kuus en Damien van Dam. Samen kwamen ze uit in de sterk bezette klasse tot 66 kg op het Europees Kampioenschap U18 in Lille Frankrijk.

Na de loting werd duidelijk dat het een pittige dag zou worden. Damien was de eerste ronde uitgeloot en zou daarna een sterke Griek of Duitser treffen. Ook Timo begon zijn eerste wedstijd in de tweede ronde.

Damien trof de Griek Stathis, al snel werd duidelijk dat op dit niveau alles moet kloppen. De latere Europees Kampioen was niet van plan om maar enige fout toe te laten waardoor Damien in zijn spel kon komen. Uiteindelijk werd de wedstrijd beëindigd vanwege het niet kunnen stelpen van een bloedneus binnen de gestelde blessuretijd van 2 minuten. Damien gaf later ook aan dat hij het gevoel had ook helemaal niet in zijn spel te kunnen komen. Na dit soort partijen zit er dan vaak niks anders op dan het accepteren van je verlies en jezelf oppakken voor de 2e partij.

In de eerste herkansingsronde trof Damien, de nr 3 van de German Open 2022. Wederom een uitdaging. De eerste helft van de partij was duidelijk te zien dat Damien zich herpakt had en kon hij meer van zijn eigen spel kwijt. Helaas was deze strijd niet voldoende om de Duitser Schwenkert te kunnen uitschakelen, dit werd dus de laatste pot op het EK voor Damien.

De Italiaan Vittoria was voor Timo Kuus de eerste uitdaging. Een groot voordeel van Timo is zijn lengte, vaak zijn zijn tegenstanders wat kleiner. Dit was ook het strijdplan tegen de Italiaan, op afstand scoren met stoten en trappen, controle houden in het werpen en grondgevecht. Dit begon goed. Echter de felheid van de Italiaan dwong Timo tot meer strijd en snelheid van handelen en daardoor tot wat controle verlies in fase 1, het stoten en trappen. Timo verloor uiteindelijk door 2 straffen.

In de herkansingsronde was Timo een ronde doorgeschoven. Voordeel is dat je een stapje verder bent in het toernooi, nadeel is dat de eerst volgende tegenstander meer wedstrijdritme heeft en in ieder geval al een partij gewonnen.

De Fransman Ndoko Matis zou met het zelfde plan bestreden worden met extra aandacht op de controle. In het begin van de partij counterde Timo een aanval met een cirkeltrap die minimaal doorzwaaide. Helaas werd dit als een straf gezien door de videoscheids. Toch werkte het plan, op afstand komen tot punten en dan het betere ‘judowerk’ van de Fransman controleren. Timo ging lang mee en kwam zelfs op gelijke hoogte. Om dan de wedstrijd naar je toe te trekken moet je ook meer gaan geven maar dit gaat in deze leeftijdsgroep ook vaak ten koste van controle. Helaas liep Timo wederom tegen de tweede straf op en moest zich gewonnen geven.

Niet de gewenste resultaten op dit EK, wel strijd kunnen leveren en heel wat technische, tactische en mentale lessen geleerd. Dus genoeg aandachtpunten voor een volgend toernooi.