Van recreatie naar wedstrijdsport

Wedstrijdsport neemt binnen Kintaiko een belangrijke plaats in. Het spelen van, het kijken naar en het begeleiden van wedstrijden is een bron van inspiratie en motivatie. Bovenal zijn wedstrijden vooral leuk om te doen en te bekijken.Om een lid van Kintaiko de kans te geven zich te ontwikkelen van recreatie naar wedstrijdsporter is er het doet Kintaiko regelmatig mee aan regionale, district  en landelijke (jeugd)toernooien.  Deze ontwikkeling begint natuurlijk met het meedoen aan de jaarlijkse clubtoernooien om vervolgens de stap te maken naar het volgende niveau.

Kintaiko C - niveau

De sporters die al wat wedstrijdervaring op clubniveau hebben opgedaan worden uitgenodigd voor de wedstrijdselectie. Hier trainen we voor regionale en districtstoernooien. Deze toernooien zijn van een hoger niveau dan de clubtoernooien. We proberen deze C-sporters zoveel mogelijk naar wedstrijden met poule systeem te laten gaan. Uit de prestaties op deze toernooien en de prestaties op de trainingen moet blijken of de sporters een volgende stap kunnen maken. De  wedstrijden buiten de sportschool, worden meestal georganiseerd onder de vlag van de Judobond Nederland en wordt er verwacht dat een deelnemer lid is van de judobond Nederland. ( www.jbn.nl voor meer info)

Kintaiko B- niveau

Op basis van de prestatie op C-niveau wordt gekeken of de sporters door kunnen naar  B-niveau. Er wordt gekeken naar trainingsprestaties  en wedstrijdprestaties op C-niveau.  Het belangrijkste verschil op B-niveau is de zwaarte van de en de soort toernooien. De sporters krijgen meer concurrentie en er wordt regelmatig toernooien met een afvalsysteem gespeeld. ( “2 maal verliezen naar huis”). B- sporters die zich ook op dit niveau verder wil ontwikkelen zal daar extra (training)inzet voor moeten verrichten, maar ook regelmatig aan wedstrijden mee moeten doen. 

Kintaiko – A niveau

Mocht een sporter zich zodanig ontwikkelen dat hij/zij regelmatig presteert op  B-niveau, kan hij/zij A-sporters worden. Dit gebeurt altijd in overleg met de sporter en zijn/haar ouders. Met een A-sporter worden afspraken gemaakt over het techniek- en krachttraining en wedstrijdprogramma van de sporter.  Dit noemen we periodiseren, met als doel gerichte prestaties op een of twee toernooien in het seizoen. We verwachten dat een A-sporter zich aan deze afspraken houdt.

Van niveau naar niveau

In september (begin van het seizoen) en januari (helft van het seizoen) wordt bekeken of sporters in aanmerking komen voor verandering van niveau.

Inschrijven voor wedstrijden

Op de Kalender  is te  zien welke judo en jiu-jitsu toernooien er de komende periode georganiseerd worden.  Ook wordt duidelijk het niveau van de wedstrijd aangegeven. Op  de website is ook een inschrijfformulier voor KintaikoTeam wedstrijden Op deze lijst geeft de sporter aan voor welke toernooien hij/zij mee zich wil inschrijven. Deze inschrijflijst wordt voor een aangegeven datum ingeleverd. Het totaal aan moet vooruit worden betaald dit kan door het inschrijfgeld over te maken.

Zodra wij van de toernooiorganisaties de aanvang- en weegtijden ontvangen hebben, geven wij dit weer door aan de deelnemers.

Belangrijk bij inschrijving is het aangeven van de juiste gewichtsklasse waarin de judoka wil judoën. Het is belangrijk dat de judoka’s regelmatig hun gewicht controleren om vergissingen en uitsluitingen te voorkomen. De judoka (en ouders) zijn zelf verantwoordelijk voor het opgegeven gewicht.

Vervoer naar toernooien

Je zorgt zelf voor je vervoer naar je toernooien. Als je weet dat je geen vervoer hebt, probeer je eerst zelf te regelen of je met iemand mee kan rijden. Zorg dat je hier niet te laat mee bent, waardoor je evt. niet mee kan doen met het betreffend toernooi.

Coachen en begeleiden

In onze ogen is er een verschil in coachen en begeleiden.

Begeleiden op toernooien is ervoor zorgen dat de gang van zaken rondom de judoka gladjes verloopt. Het zorgen dat de deelnemerskaarten bij de juiste persoon komen, controleren of de judoka gewogen is, een aai over de bol bij een verliespartij enz,enz.  Een welwillende ouder kan vaak prima in een begeleidende rol mee naar een toernooi. Zeker op de meeste C-toernooien en sommige B-toernooien.

Coachen is het helpen en sturen bij het leveren van een prestatie. Bij sommige B en alle A-toernooien is coachen van belang voor de ontwikkeling/prestatie van deelnemende judoka. Het coachen wordt altijd gedaan door een van de trainers/coaches van Kintaiko.

Uitwisselingen met andere clubs

Ieder seizoen zullen er selectietrainingen gepland worden met evt. andere selecties van andere sportscholen. Voor deze trainingen ontvang je een aparte uitnodiging. Deze samenwerking heeft als hoofddoel om met meerdere en vooral andere judoka’s te trainen waar de judoka uiteraard beter van zal worden.

De kosten

Er moet rekening gehouden worden met de inschrijfkosten voor de toernooien welke liggen tussen de € 5,- en € 15,- . Tevens moeten op de meeste toernooien de toeschouwers entree geld betalen. Daarbij kan het zijn dat de wedstrijdjudoka’s meer keer per week gaan trainen, op dat moment zal de contributie ook aangepast worden.

Het begeleidingsTeam

Trainer/Coach Judo: Anco Bulk
Trainer/Coach Jiu-jitsu: Erik Bulk
Begeleiders: reglematige begeleiders zijn Ronald vd Broek en Robert van de Berg
Wedstrijdcoordinator: Rosa van Dam 

Voor vragen over het KintaikoTeam en de externe wedstrijden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatie over de Judobond Nederland:  www.jbn.nl

Wij wensen jullie veel (kijk)plezier en mooie prestaties!!!!